AGENDA:| Home | Agenda | Museum | Het Station | Educatie | Contact

De tentoonstelling "Werken in de Textiel" is verlengd tot en met april 2022.

Tentoonstelling
In het museum is op de bovenverdieping de tentoonstelling ‘Werken in de textiel’ te bezoeken. Goor heeft een rijke textielhistorie van thuiswevers, weefschool, stoomblekerij, weverijen, katoendrukkerij, confectiebedrijf, kleermakers, textielwinkels en hobbywevers.
Heel veel Gorenaren hebben van 1837 tot in de jaren ‘70 van de vorige eeuw in de textielfabrieken gewerkt. Daarvoor waren er al thuiswevers die voor eigen gebruik weefden en wat over was aan fabrikeurs verkochten.
Aan de hand van foto’s, verhalen en voorwerpen wordt het verhaal van deze textielarbeiders verteld.
Leden van weefkring ’t Weverke hebben weefsels nagemaakt uit de compositieboeken van Textielschool Enschede. Zij weven in het museum regelmatig op de oude weefgetouwen uit de 18e eeuw.
Op de begane grond van het museum wordt in de vitrines aandacht besteed aan de textielwinkels en kleermakers.
Beneden vindt u ook naast de grote maquette van Goor anno 1560 vitrines met o.a. archeologisch vondsten, een mooie collectie knipmutsen en schilderijen.  Rechts een knoopmachientje >>>>

 

Overhandiging van de petitie-resultaten over de naamgeving van het TSB-terrein.

Op donderdag 9 december werden ten gemeentehuize van de Hof van Twente de 531 handtekeningen van de petitie over de naamgeving van het TSB-terrein overhandigd aan de wethouder Wim Meulenkamp. Dit gebeurde door Ubbo Borgesius, de voorzitter van Historisch Goor, onder het toeziend oog van Bart Greven ( Projectleider “Op Stoom”) en Jan Poortman van Historisch Goor ( organisator van de petitie). Het werd een constructieve bijeenkomst waarbij de doelstellingen van beide kanten werden toegelicht en waar zeker in de toekomst rekening wordt gehouden met de naamgeving “ ’n Stoom “ van het gehele TSB-terrein.
De projectnaam “Op Stoom” blijft gehandhaafd en dat is ook zeer toepasselijk.
De petitie heeft in totaal 531 handtekeningen opgeleverd. Op zich geen adembenemend aantal, maar in vergelijking met de protesten tegen de sluiting van het voormalig zwembad is het heel veel. Er waren toen nog geen tien mensen die er tegen protesteerden.
De poll op “Goors Nieuws” leverde tot 5 december 79% van de 1211 stemmen voor de naam “ ’n Stoom” op, 11 % voor “Op Stoom” en 10 % voor een geheel andere naam. Hier uit zou je toch kunnen concluderen hoe een meerderheid ge├»nteresseerden er over denkt.

 

 

Graftrommel-expositie.
Deze expositie is tot nader order nog gesloten vanwege de zeer beperkte ruimte in de aula van de begraafplaats, waar de tentoonstelling plaats vindt.